dinsdag 12 april 2011

Zakken vullen en vreemdgaan...

Denker des Vaderlands Hans Achterhuis legt in Trouw politici en denkers langs een lat van moraliteit die te vergelijken is met de "Opzijlat" van Cisca Dresselhuys. Hij geeft de discrepantie aan tussen denken en handelen. Zijn kernbegrippen hierbij zijn echtheid, geloofwaardigheid en overtuigingskracht.
Hij start met de schoolvoorbeelden van Jan-Jacques Rousseau en Max Scheler. Op de middelbare school las ik zelf de romantische verhandeling over de opvoeding van een jongen: Emile ou de l’√©ducation. Ondanks een verschil van eeuwen in zaken als religie en de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, is het wel een werk dat mij is bijgebleven. Rousseau geloofde in de aangeboren goedheid van de mens. Emile, een jongen uit goed milieu wordt opgevoed door een huisleraar. In de werkelijkheid van Rousseau belandden zijn onwettige zonen in tehuizen.
Dit gat tussen woord en daad bepaalt voor Achterhuis je plek op zijn morele lat. Achterhuis in Trouw:  "Er is een mooie anekdote over de katholieke denker Max Scheler, die veel heeft gepubliceerd over waarden en normen, maar op een mooie middag zijn collegedictaat bij de hoeren had laten liggen, bij wie hij tijdens de lunchpauze op bezoek was geweest. Geconfronteerd met de discrepantie tussen zijn woorden en zijn daden antwoordde Scheler: "Ik ben als een wegwijzer; die wijst de richting zonder zelf in die richting te gaan."
Op de Schaal van Achterhuis kan iedereen een plek krijgen. Bovenaan de sober levende en"zich niet verheven voelende Jan Tinbergen en Willem Drees sr. Onderaan Jack de Vries en Jan-Jacques Rousseau. Zonder het werkelijk impliciet en vastomlijnd aan te geven wordt het vreemdgaan van een Christen zwaarder aangerekend dan het zakkenvullen van een socialist. Schijnbaar grijpt Achterhuis terug op de zeven hoofdzonden?
Leven naar de mores die je predikt wordt dan als balanceren op een koord, maar gelukkig heeft Hans Achterhuis de waarheid in pacht!? Nu ben ik tot nu toe niet echt geslaagd in het zakkenvullen, en ik ben ook geen Christen. Hans kan jij mij helpen met waar ik sta?

(voor het hele artikel: Trouw dinsdag 12 april 2011, De Verdieping 7)
<a href="http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/1873827/2011/04/12/Leven-naar-de-mores-die-jepredikt.dhtml?sms_ss=blogger&amp;at_xt=4da424bb2ac3e9ea%2C0"> Leven naar de mores die je predikt - Archief - TROUW</a>

2 opmerkingen:

  1. mooie site hoelang ben je er aan bezig geweest

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijhouden van de site. Dat is het moeilijkst. Het opstarten is met blogger niet zo moeilijk. In een middagje heb je dat wel voor elkaar!
    Jouw dierenencyclopedie-site is ook erg mooi met al die vrolijke dieren.

    BeantwoordenVerwijderen