maandag 27 februari 2012

Uitstelgedrag...

Ja, alsof niets verandert. Krijg ik het weer voor elkaar om strak tegen een deadline aan te komen. Van mijn vader heb ik meegekregen: "Bezint, er gij begint!" In de overleveringen van Confucius lees ik: "Begin, of begin niet, maar eenmaal begonnen moet je verder."
Ik moet dus verder. Eind maart heb ik een werkstuk over Max Euwe af. Op de één of andere manier kost mij dat heel veel moeite. De ene dag gaat het lekker, de andere dag blijf ik maar koffie drinken of ben ik bezig met "andere belangrijke zaken ".
Natuurlijk heb ik een achterstand in post, schrijfwerk, mail, bankverkeer, schoonmaakwerk en kluswerk, maar toch... "Wat is nou echt belangrijk?"
Dat werkstuk moet af, maar één of andere koudwatervrees doet mij telkens afdwalen van mijn doel.
Ik ze voor mij liggen, de bekende tips waarmee je uitstelgedrag te lijf kan gaan:

Tip1Zorg voor overzicht. Heeft u daar geen tijd voor? Onzin, de tijd die het kost om een lijstje te maken, betaalt zich dubbel en dwars terug. Bekijk daarom elke dag uw agenda en uw deadlines. Stel voor het begin van iedere werkdag de prioriteiten vast. Zo ziet u dat een to-do-lijst niet veel tijd hoeft te kosten. Tegelijkertijd heeft u wel helder waar u die dag aan wilt werken.

Zo'n werkstuk gaat soms alle kanten op. Ik kan mij verliezen in voetnoten en ik laaf mij aan de kennis die buiten mijn vraagstelling ligt, waardoor ik verdrink in de bron der kennis. Dit allemaal onder de voorwaarde dat ik er werkelijk aan begin...

Tip 2Deel uw grote projecten of taken op in kleinere taken. Bedenk wat u eerst moet doen en kijk wat u vandaag al kunt doen. Dit is overigens vooral handig bij acties waarbij u afhankelijk bent van anderen. Terwijl u wacht op antwoord op uw mailbericht, kunt u met andere taken of projecten verder.

Uiteraard heb ik zo veel schrijftalent, dat ik de wereld een stukje mooier zal maken en de wetenschap een niveautje hoger zal tillen. Ahum, ondertussen ben ik al drie keer gebeld (en moest ik uiteraard opnemen), en blijkt typen gewoonweg een ambacht, en op de een of andere manier zijn mijn gedachten sneller dan mijn twee vingers.

Tip 3Begin met de taak die u het meeste aan het uitstellen bent. Een open deur, maar u zult zien dat u opgelucht bent als u klaar bent met deze taak. Misschien viel het achteraf ook nog eens mee? Dat is dan zeker iets om te onthouden…

Straks ga ik echt weer beginnen. Op zich ben ik opgelucht dat alle betalingen zijn gedaan, mijn computer wat is opgeschoond , het verlopen telefoonabonnement is opgezegd en mijn iPad al bijna weer helemaal aan de praat is.

Tip 4Om het leuk te houden: beloon uzelf… zo kunt u zichzelf gemotiveerd houden. Hoewel zelfdiscipline op zichzelf u uiteindelijk al veel oplevert, zult u in begin een stok achter de deur kunnen gebruiken. Dit kunnen kleine beloningen zijn: een kopje koffie drinken met uw collega’s, dat nieuwe tijdschrift. Een uur meer tijd kunnen besteden aan uw hobby, meer tijd doorbrengen met uw partner of gezin, pauze nemen voor een wandeling buiten.

De beloning wordt een rondje hardlopen. In de vastentijd zijn al te weldadige beloningen uit den boze. Ik kan ook niet wachten aan de schaakstudie te gaan. Maar goed, de beloning komt er, ik ga tenslotte niet wachten tot het hiernamaals!

Tip 5Geniet van het leerproces: leren gaat met vallen en opstaan. Zo vergaat het u wellicht ook als u wilt leren omgaan met uw uitstelgedrag. Sta u zelf toe om de tijd te nemen, en om af en toe ‘in de fout te gaan’. Elke taak die u minder uitstelt, is een mooie winst. Toch?

Nu ik met bloggen bezig ben, bemerk ik dat ik feilloos de fout in ga. Wellicht heeft u iets aan deze tips? Zo ja, ga dan snel aan het werk!

Ik moet snel terug naar mijn werkstuk, of zal ik eerst nog de toiletten schoonmaken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten